4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Toyota RAV 2.0 - VW Tiguan 1.4 TSI

Παρ-ΕΜΒΟΛΗ

«Κι άμα πέσω από κει, Βασιλιά μου;» Πανικός επικρατεί στις τάξεις των SUV. Το ευρωπαϊκό τετρακίνητο με κινητήρα... πόλης, VW Tiguan, είναι εδώ και ο έχων την πρωτοκαθεδρία –λέγε με «RAV4»- έχει κάθε λόγο να μην πλέει, πλέον, σε πελάγη ευτυχίας.

«ΠΟΤΕ έρχεται;», «πόσο θα κοστίζει;», «θα έχει χώρους;»: Ερωτήσεις για το ολοκαίνουργιο μεσαίο SUV της VW, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ είχαν ξεκινήσει παραπάνω από ένα χρόνο πριν και σίγουρα έδιναν το στίγμα. Σε μια αγορά σαν την ελληνική, ένα SUV με κινητήρα 1,4 λίτρων, ο οποίος όχι μόνο δεν υπολείπεται του ανταγωνισμού σε επιδόσεις, αλλά παίρνει και με τη μία κεφάλι, σίγουρα θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της κατηγορίας. Κινητήρες αναμένονται κι άλλοι, και συγκεκριμένα ο 2λιτρος TSI σε φρέσκια έκδοση 170 ίππων καθώς και στη γνωστή των 200, που θα είναι και η ισχυρότερη της γκάμας, αλλά και δύο νέοι τουρμποντίζελ τεχνολογίας common rail, με απόδοση 140 ίππων (ήδη στην Ελλάδα) και 170 από 2,0 λίτρα. Εν ολίγοις, μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους, οπότε και θα συμπληρωθεί η γκάμα, η VW θα είναι πανέτοιμη να χτυπήσει τον ανταγωνισμό προς κάθε κατεύθυνση. Τα μαντάτα θα πρέπει να ανησυχούν τους παλιούς, αφού οι τρεις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις (επίπεδα εξοπλισμού) διαθέτουν σχεδόν τα πάντα, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 26.950 ευρώ!
Tiger και Iguana τα συνθετικά του ονόματος Tiguan, αν και το μικρότερο γερμανικό SUV θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται και «baby Touareg». Τόσο γερμανικό, τόσο κόμπακτ, τόσο VW είναι!
Και, επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, στην παρθενική του βόλτα επί ελληνικού εδάφους δε θα μπορούσε να έχει παρά μία συντροφιά - έστω κι αν πρόκειται για λυκοφιλία. Φυσικά, μιλάμε για το Toyota RAV4, που για χρόνια δείχνει το δρόμο στην κατηγορία, όντας ό,τι φιλικότερο στο χρήστη και αντιπροσωπευτικότερο της έννοιας των SUV. To ερώτημα είναι το κατά πόσον ο Βασιλιάς μπορεί να κοιμάται πλέον ήσυχος.

Ασκήσεις επί χάρτου
Όταν ετοιμάζεσαι να μπεις στα λημέρια καταξιωμένων σχεδιαστικά μοντέλων, ωραίων ή όχι λίγη σημασία έχει, αφού τελικά πουλάνε, δύο λύσεις έχεις: ή ανακαλύπτεις τον τροχό από την αρχή ή επιλέγεις την οικογενειακή ταυτότητα και προχωράς με σίγουρα βήματα. Οι Γερμανοί, ακολουθώντας τη «γερμανική φιλοσοφία», που θέλει μετρημένες κινήσεις, διάλεξαν τη σίγουρη οδό κι άφησαν τα ρίσκα σε άλλους. Από όποια γωνιά κι αν εξετάσεις το Tiguan, η εταιρική ταυτότητα είναι παραπάνω από εμφανής. Λίγο από Touareg και Golf Plus εμπρός, πολύ Touareg -σε σμίκρυνση- πίσω, κάτι κι από τα δύο, αλλά κυρίως από το μεγαλύτερο τετρακίνητο της οικογένειας στο πλάι - και όλα αυτά σε ένα σχήμα που ξεγελάει ως προς το μέγεθός του. Πολύ μικρότερο από όσο πραγματικά είναι φαίνεται το δύο όγκων αμάξωμα, το οποίο με τη μεζούρα στο χέρι αποδεικνύεται μακρύτερο από εκείνο του RAV (4.427 χλστ. έναντι 4.395). Και μάλιστα στην «πολιτική» του έκδοση, αφού ως πιο καθαρόαιμο off-road είναι κατά 30 εκ. μακρύτερο. Λέγοντας «πολιτικό», εννοούμε το αυτοκίνητο της δοκιμής με την... ασφάλτινη μάσκα, ενώ «off-road» την έκδοση με τη χαρακτηριστική σφηνοειδή μάσκα, που ενδείκνυται για σκληρότερη χρήση (βλ. έκδοση Truck & Field, σελ. 118). Στη light έκδοση της δοκιμής η μάσκα εμπρός σε σχήμα V και τα μακρόστενα γωνιώδη φωτιστικά σώματα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην εμφάνισή του. Πολλοί θα βιαστούν να πουν πως μοιάζει περισσότερο με ένα απλό επιβατικό, όμως σίγουρα θα αλλάξουν άποψη παρατηρώντας καλύτερα το πίσω κόμπακτ τελείωμα (σ.σ.: κυριολεκτικά μικρογραφία του Touareg) αλλά και την απόσταση από το έδαφος, που φτάνει τα 195 χλστ. (190 στο RAV). Από εκεί και μετά, λίγο η πανοραμική ηλιοροφή, λίγο οι ράγες οροφής που διατίθενται προαιρετικά δίνουν το κάτι παραπάνω στο έτσι κι αλλιώς ευπρόσδεκτο σχήμα.
Στο εσωτερικό τίποτα δεν ξενίζει. Τα πάντα είναι VW. Πιο συγκεκριμένα, Golf, και μάλιστα ακόμα καλύτερα. Ο λόγος για τα μαλακά πλαστικά, που εδώ καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, αλλά και για την αφθονία αποθηκευτικών χώρων, κάτι για το οποίο οι υπεύθυνοι δεν έπρεπε να... ιδρώσουν και πολύ. Ας όψεται το Plus. Στα επιμέρους στοιχεία, κρατάμε τη δυνατότητα της διαιρούμενης σε ποσοστό 60/40 πίσω σειράς καθισμάτων να σύρεται εμπρός/πίσω κατά 16 εκ., στοιχείο που περισσότερο ευνοεί το χώρο αποσκευών, παρά τις έτσι κι αλλιώς άνετες πίσω θέσεις. Αν κάπου το Tiguan υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό, άλλωστε, αυτό είναι το πορτ μπαγκάζ, όπου, με τα καθίσματα σε κανονική διάταξη, μπορεί να υποδεχτεί από 470 έως 505 λίτρα, που φτάνουν στα 1.510, αν τα καθίσματα αναδιπλωθούν. 586 λίτρα είναι η αντίστοιχη τιμή για το RAV, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση όλο και κάτι μπορεί να φιλοξενήσει και στο νέο χώρο που έχει προκύψει κάτω από το κάλυμμα του πορτ μπαγκάζ στις εκδόσεις Executive και Luxury, όπου φυλάσσεται το σετ επιδιόρθωσης ελαστικού (Tire Repair Kit). Σωστά διαβάσατε. Σημεία των καιρών είναι αυτά και, φυσικά, η Toyota δεν επρόκειτο να ολιγωρήσει. Έτσι, εμπλούτισε την γκάμα του διάσημου SUV της με μία έκδοση από την οποία λείπει η ρεζέρβα από την πέμπτη πόρτα. Κακά τα ψέματα, λίγοι υποψήφιοι αγοραστές του μοντέλου θα δυσαρεστηθούν...
Τα καλά νέα είναι πως, με ρεζέρβα ή άνευ, οι τιμές παραμένουν ίδιες, τη στιγμή που οι εν λόγω εκδόσεις έχουν εμπλουτιστεί με cruise control, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, προστατευτική μάσκα κ.ά. Στο Tiguan, από την άλλη πλευρά, η επιλογή είναι μία και λέγεται «ρεζέρβα ανάγκης», που ευτυχώς βρίσκεται στο κάτω μέρος του πορτ μπαγκάζ, και όχι εξωτερικά στο δάπεδο - όπως συμβαίνει ακόμη σε κάποια SUV.

Πονηρός ο Γερμανός
Ό,τι προστάζει η σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία είναι εδώ. Υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας, λίγα κυβικά, 6άρι κιβώτιο και «πλούσια» ανάρτηση. Κάποιος έχει διαβάσει καλά το μάθημα πριν σηκωθεί στον πίνακα και αυτός είναι η VW. Όποιος έχει αμφιβολία ας ρίξει μια προσεκτική ματιά στον πίνακα που ακολουθεί στις επόμενες σελίδες. Επαινετικά σχόλια για το 1.400άρι καμάρι των Γερμανών έχουμε κάνει επανειλημμένα, με αφορμή κάποια δοκιμή του Golf ή του Touran. Εδώ, πλέον, το εργοστάσιο... σκαντάλεψε με άλλον τρόπο τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο γνωστός TSI να αποδίδει 150 ίππους/5.800 σ.α.λ. και 24,5 χλγμ. ροπής μόλις από τις 1.750 σ.α.λ., τιμή αρκετά πάνω από οποιουδήποτε 2λιτρου ατμοσφαιρικού αντιπάλου. Τούρμπο και κομπρέσορας έχουν αποδείξει ότι είναι άριστοι συνεργάτες - και εδώ, σε συνδυασμό με το 6άρι μηχανικό κιβώτιο τις φίρμας, το Tiguan σπάει το φράγμα των 10 δλ. στα 0-100 χλμ./ώρα. Όταν τα 11 δλ. είναι από ικανοποιητικά έως καλά για ένα 2λιτρο SUV, το Tiguan, χωρίς ξεσπάσματα, φασαρία και ζόρι, χρειάζεται μόλις 9,6 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα, πριν αρχίσει το κρεσέντο στις ρεπρίζ. Εκεί, πραγματικά, είναι αλλού. Τα 100 παραπανίσια κιλά του σε σχέση με το RAV περνούν απαρατήρητα, αφού σε καμία μέτρηση ο Ιάπωνας των 152 ίππων δεν μπορεί να κλείσει την ψαλίδα κάτω από το 1 δλ.!
Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο RAV αυτήν τη μοναδική αίσθηση που δίνει, του ακούραστου δρομέα. Σε απόλυτα συγκριτική διαδρομή, αντεπεξέρχεται άκοπα σε οποιεσδήποτε συνθήκες, με το 2λιτρο σύνολό του να αποδεικνύει ότι έχει βάθος, την ίδια στιγμή που τα «βοηθήματα αναπνοής» του Tiguan δουλεύουν υπερωρίες από τις 1.750 σ.α.λ. μέχρι και τις 4.750 σ.α.λ., όπου ο κινητήρας δείχνει ότι δίνει ό,τι έχει να δώσει. Αυτό αντικατοπτρίζεται άμεσα στην κατανάλωση, που έφτασε στα 13,8 λίτρα στο γερμανικό SUV, όταν ο «παλιός» -και αποδεδειγμένα ενεργοβόρος- αντίπαλος έκαψε 12,06 λίτρα/100 χλμ. συγκριτικής διαδρομής.
Η αίσθηση είναι όμως που μετράει και, τελικά, αυτό που κρατάς είναι το παραδειγματικό πλαίσιο του Tiguan, που ταξιδεύει ξεκούραστα με κεκτημένες ταχύτητες και ταυτόχρονα δε σε προδίδει, όταν αρχίσουν οι απαιτήσεις. Σύστημα διεύθυνσης, ανάρτηση και, βέβαια, κινητήρας τάσσονται στις διαθέσεις του οδηγού, η ποιότητα κύλισης είναι υποδειγματική, ενώ, όταν ο ρυθμός ανέβει, δε γίνεται καμία παραχώρηση στην άνεση. Οριακά υποστρέφει, χωρίς όμως να εμπνέει καμία ανησυχία, αφού, ακόμα και στη σπάνια περίπτωση που θα απαιτήσει ιδιαίτερο χειρισμό, το μη απενεργοποιούμενο ESP, που ευτυχώς επεμβαίνει όταν και όσο πρέπει, θα είναι εκεί.
Το RAV εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται το χαμηλό βάρος του, την αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης και τα υψηλά όρια πρόσφυσης, να όμως που βρήκε αντίπαλο και σε επίπεδο αντιδράσεων αμαξώματος, όπως σίγουρα και σε θέση οδήγησης. Υποδεέστερα αποδείχτηκαν και τα φρένα - και δε μιλάμε για διάρκεια, αλλά καθαρά για επίδοση. Στην πράξη, σε κανένα από τα δύο SUV δε φάνηκαν σημάδια κόπωσης στο σύστημα πέδησης, με το γερμανικό όμως να σημειώνει κορυφαίες για την κατηγορία τιμές ακινητοποίησης.

Σοκ και δέος
Γόνατα ΜακΦέρσον με αντιστρεπτική ράβδο και ψαλίδια βάσης για την ανάρτηση εμπρός, τεσσάρων συνδέσμων και αντιστρεπτική πίσω, κι όμως είναι τέτοιες η ρύθμιση αλλά και η ακαμψία του πλαισίου, που αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι σε Golf.
Για τη μετάδοση της κίνησης στους 4 τροχούς φροντίζει, παραδοσιακά, το σύστημα 4 Motion της VW. Στην πιο πρόσφατη εκδοχή του, ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος πολύδισκος υδραυλικός συμπλέκτης Haldex ΙΙ είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα και, σε κανονικές συνθήκες, στέλνει 90% της ροπής εμπρός, κρατώντας μόνο το 10% για τον πίσω άξονα. Η μονάδα βάρους 44 κιλών μπορεί στιγμιαία να περάσει μέχρι και το 100% της ροπής πίσω, αν και κάτι τέτοιο δύσκολα θα απαιτηθεί από ένα SUV. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε την πολύ καλή κίνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας να εισάγει όλες τις εκδόσεις με στάνταρντ το πακέτο off-road (σε άλλες χώρες θα διατίθεται μόνο στην έκδοση Truck & Field), που αποδεικνύεται πολύτιμο βοήθημα (βλ. αναφορά).
Στην πράξη, αν δεν το ζήσεις, δεν το πιστεύεις. Αρχικά σκέφτεσαι «ακόμα ένα SUV που δεν πατάει στο χώμα» και, μόλις τελικά το κάνεις, χάνεις τα λόγια σου. Η χωστή θέση οδήγησης είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο αισθάνεσαι καλύτερα μέσα στο Tiguan και, σε συνδυασμό με το σαφέστατο 6άρι κιβώτιο, κάνεις τον κινητήρα ό,τι θες, αφού σύντομα πείθεσαι ότι το γερμανικό μικρό δε φτιάχτηκε μόνο για την άσφαλτο. Η αίσθηση που δίνει είναι ανάλογη του πρώτου διδάξαντα στο χώμα, του Subaru Forester. Ισιώνει -σε λογικό, βέβαια, πλαίσιο- τα πάντα, δεν καταλαβαίνει από τριγμούς ή κλίσεις και γενικά δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης κατηγορίας καθαρόαιμου τετρακίνητου, και όχι SUV.
Το RAV, από την πλευρά του, ουδέποτε παραπλάνησε για το ποιόν του. Έχει ασφάλτινο προσανατολισμό και η χρυσή μέχρι τώρα εμπορική πορεία του το έχει δικαιώσει. Καμία έκπληξη δεν προκαλούν ούτε οι αναπηδήσεις του πίσω άξονα, βασικά λόγω της μικρής διαδρομής της ανάρτησης, ούτε η αδυναμία του να κινηθεί σε εκδρομικούς ρυθμούς, κάτι που δε ρισκάρεις στα δύσκολα, αφού, παρά τη δυνατότητα κλειδώματος της ροπής μέσω του ηλεκτρομαγνητικού συμπλέκτη σε ποσοστό 55%-45% εμπρός-πίσω, η τιμή (19,8 χλγμ./4.000 σ.α.λ.) δεν είναι ικανή να το βγάλει από δύσκολα περάσματα, αν δεν τα διασχίσει με υψηλή ταχύτητα. Αυτό που σίγουρα σώζει κάπως την αρνητική -συγκριτικά- εικόνα είναι η σωστή επιλογή μεγάλων σε προφίλ ελαστικών που, όπως και να ’χει, αποσβένουν κάποιες από τις ανωμαλίες που περνά αφιλτράριστες η ανάρτηση. Οι έχοντες φυσιολατρικές ανησυχίες, πάντως, σίγουρα θα καταφύγουν σε κάτι διαφορετικό...

Τα πάνω κάτω
O τίτλος θα μπορούσε να είναι «τόπο στα νιάτα», «νέο αίμα», «ο Βασιλιάς πέθανε»... Δεν υπάρχει λόγος ούτε να χρυσώσουμε το χάπι ούτε να απαλύνουμε την κατάσταση. Το σήμα κατατεθέν της κατηγορίας, το σημείο αναφοράς για κάθε νέο και πολλά υποσχόμενο SUV, το RAV4, βρήκε το μάστορά του, υπό μορφήν Tiguan. Η δεδομένη αξιοπιστία του RAV μπορεί μεν να είναι εχέγγυο, πόσο καθοριστικό ρόλο όμως θα μπορούσε να παίξει απέναντι σε μια τόσο ολοκληρωμένη πρόταση;
Από όποια οπτική γωνία κι αν κοιτάξει κανείς το Tiguan (σαφώς και δε μιλάμε για την εμφάνισή του), είναι μελετημένο. Το στοίχημα της VW δε φαίνεται να «μπάζει» από πουθενά, είτε πρόκειται για κάτι χειροπιαστό, όπως είναι η κορυφαία ανάρτηση, η επίσης κορυφαία απόδοση του κινητήρα και η ποιότητα κατασκευής, είτε για κάτι ακόμα πιο... χειροπιαστό, όπως τα χρήματα. Εκεί είναι που η VW έχει ακλόνητο ατού, καταφέρνοντας να λανσάρει πραγματικά, και όχι θεωρητικά, πλούσιες εκδόσεις κάτω από το νοητό όριο των 30.000 ευρώ. Οι πιο συντηρητικοί πιθανόν να σταθούν στο μικρό κινητήρα του, όμως η απόδοση και άρα οι επιδόσεις αρκούν για απάντηση.
Η τράπουλα των SUV ανακατεύτηκε!_ 4Τ

Alter ego
Αυτή κι αν είναι κίνηση ματ. Για την επιλογή της ελληνικής αντιπροσωπείας να εισάγει όλες τις εκδόσεις με το πακέτο off-road ο λόγος, το οποίο θεωρητικά θα προέκυπτε στον προαιρετικό εξοπλισμό και στάνταρντ μόνο στην έκδοση Truck & Field (Escape για την ελληνική αγορά).
Έτσι, σε οποιοδήποτε Tiguan ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ένα συνδυασμό βοηθημάτων, για καλύτερη και ασφαλέστερη κίνηση εκτός δρόμου.
Συγκεκριμένα και απλώς με το πάτημα του διακόπτη Off-Road, που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, ενεργοποιείται το Downhill Driving Assistant, που φρενάρει όλους τους τροχούς σε κατωφέρεια μεγαλύτερη από 20% και περιορίζει την ταχύτητα στα 8 χλμ./ώρα, ενώ η ροπή υπό φυσιολογικές συνθήκες κατανέμεται ισόποσα στους δύο άξονες. Τα ηλεκτρονικά συστήματα (ABS και EDL) δέχονται διαφορετικές εντολές -συγκριτικά με την άσφαλτο-, ώστε να μην είναι το ίδιο ευαίσθητα στις χωμάτινες επιφάνειες, κάτι που σαφώς επηρεάζει σε γλιστερές ή σαθρές επιφάνειες.
Οι πιο «ανήσυχοι», βέβαια, έχουν στη διάθεσή τους την εκδοχή Escape, με τη βασική της έκδοση να ξεκινά από τα 28.100 ευρώ.
Η... κουτσουρεμένη μάσκα έχει το σκοπό της. Επιπλέον 10° για τη γωνία προσέγγισης (28° αντί για 18° που έχει η απλή έκδοση) δεν είναι αστείο ποσό και, επίσης, προσθέστε στάνταρντ προβολείς ομίχλης και προστατευτική ποδιά εμπρός, πλήρως αναδιπλούμενο κάθισμα οδηγού, αναδιπλούμενα τραπεζάκια στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων συν κάποιους πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

VW TIGUAN 1.4 TSI
ΥΠΕΡ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ/ANΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
ΚΑΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ

ΤΟΥΟΤΑ RAV4 2.0
ΥΠΕΡ/ΦΙΛΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΙΜΟΝΙΟΥ
ΚΑΤΑ/ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ESP/ΑΝΑΡΤΗΣΗ (ΣΤΟ ΧΩΜΑ)

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
― ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ TIGUAN ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΜΑ
― Η ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ RAV4 ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ

ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
― Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΡΕΖΕΡΒΑΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ TIGUAN
― H ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΑ ΣΤΟ RAV4

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
― NA EXEI ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ RAV4

εσωτερικό tiguan
Με το ποιοτικό υπόβαθρο της φίρμας, δεν περιμένεις κάτι λιγότερο από... άριστο, σε επίπεδο ποιότητας, εντός.

Ό,τι και αν λέμε, το RAV4 πάντα θα αποτελεί το πιο «προκλητικό» όχημα για... ασφάλτινες ατασθαλίες αφ’ υψηλού. Είναι το στήσιμο της ανάρτησης με τις μικρές διαδρομές και η αμεσότητα του συστήματος διεύθυνσης που προκαλούν τον οδηγό.

Πιο μοντέρνο σχεδιαστικά το εσωτερικό του RAV4, μπορεί να υστερεί σε ποιότητα υλικών, συγκριτικά με εκείνο του Tiguan, διατηρεί όμως τα πρωτεία σε επίπεδο συναρμογής.

ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ
Αναμενόμενα, λίγο έως πολύ, ήταν τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο δυναμόμετρο για τα δύο SUV της δοκιμής μας. Ο κινητήρας του Tiguan δείχνει πιο δυνατός και σαφώς πιο «ροπάτος», αλλά η κατανομή της ροπής μόνιμα κατά ένα μικρό ποσοστό στους πίσω τροχούς κάνει τις απώλειες μεγαλύτερες. Οι τελικές τιμές (114,5 ίπποι στις 5.400 σ.α.λ. και 19,7 χλγμ. ροπής στις 2.600) είναι δικαιολογημένες, λοιπόν, και απόλυτα ενδεικτικές ενός υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα, με τα μέγιστα να αποδίδονται σε χαμηλές σ.α.λ. και τη ροπή να διατηρείται σε μεγάλο εύρος στροφών. Από την άλλη μεριά, το RAV «έβγαλε» περίπου την ίδια ιπποδύναμη (113,8 ίπποι στις 5.800 σ.α.λ.), παρ’ ότι υπό κανονικές συνθήκες οι πίσω τροχοί δεν οδηγούνται από τον κινητήρα. Εκεί, ωστόσο, όπου υστερεί ο ιαπωνικός κινητήρας, σε σχέση με εκείνον του Tiguan, είναι η ροπή (16,3 χλγμ./4.000 σ.α.λ.), κάτι βέβαια που οφείλεται στην ατμοσφαιρική «αναπνοή» του.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η είδηση που οι περισσότεροι περίμεναν ήταν αυτή για τις τιμές του Tiguan. H γκάμα περιλαμβάνει τρία πακέτα εξοπλισμού, τα Trend, Escape και Sport, με το κόστος να ξεκινά από τα 26.950 ευρώ για το πρώτο, τα 28.100 για το Escape και τα 28.650 για το Sport. Αντίστοιχα, τρεις και οι εκδόσεις για το RAV, που ως βάση έχει την Comfort (29.800 ευρώ) και εμπλουτίζεται με τις αρκετά ακριβότερες Executive (TRK στην περίπτωση με το σετ επισκευής ελαστικού), που στοιχίζει 33.230 ευρώ και την Luxury ΤRΚ, που φτάνει τα 37.020.
Στα επιμέρους, η έκδοση Trend του Tiguan διαθέτει ESP με σύστημα σταθεροποίησης ρυμουλκούμενου, Auto Hold, οff-road mode με πυξίδα στην οθόνη πολλαπλών ενδείξεων Plus, έξι αερόσακους, κλιματισμό, τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, ηλ. θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέφτες, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, ηχοσύστημα, υπολογιστή ταξιδίου, ηλεκτρικό χειρόφρενο, κεντρικό κλείδωμα και δερμάτινο τιμόνι. Απέναντί της, η Comfort του RAV παραβάλλει εννέα αερόσακους, ABS, τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικούς καθρέφτες, air condition και κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό και ηχοσύστημα.
Η έκδοση Escape της VW διαθέτει επιπλέον προβολείς ομίχλης, αναδιπλούμενα τραπεζάκια στις πλάτες των εμπρός θέσεων, συρτάρια αποθήκευσης αντικειμένων κάτω από αυτά και, επιπρόσθετα, διαφορετικό σχεδιασμό εμπρός.
Η Executive της Toyota, διατηρώντας την τιμή της, ενσωματώνει πλέον και πίσω φιμέ κρύσταλλα, προστατευτική ποδιά εμπρός, χρωμιωμένη γρίλια ψυγείου, νέα ταπετσαρία, cruise control, σύστημα bluetooth και πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος.
Τέλος, η έκδοση Sport του Tiguan διατίθεται με σπορ καθίσματα εμπρός, σπορ ανάρτηση, ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών καθώς και χρωμιωμένες ράγες οροφής.
Σημειώστε ότι η πανοραμική ηλιοροφή του Tiguan στοιχίζει 1.130 ευρώ.